Przejdź do treści

Warzywne curry z krewetkami

przepis na curry z krewetkami

Dlaczego curry warzywne?

Nie ma lepszego sposobu, który pomoże Ci wykorzystać wszystkie warzywa, które leżą w lodówce niż warzywne curry. Często zostają nam końcówki warzyw z innych przepisów, połówki papryki po sałatce czy może jeden ziemniak, który jakimś cudem uciekł przed zupą, którą robiłaś 3 dni temu. U mnie często w takich sytuacjach świetnie sprawdza się własnie curry.

przepis na curry z krewetkami

Curry jest jednym z tych dań, które zawsze wychodzi, mimo tego, że za każdym razem możesz użyć inncyh składników. Kocham w ten sposób wykorzystywać wszystkie warzywa, które lekko zapomniane uśmiechają się do mnie z lodówkowej półki. Żeby podbić odpowiednio wartość odżywczą i podnieść zawartość białka, dodaje ciecierzycę lub krewetki. Tak uwielbiam curry najbardziej, ale Ty możesz eksperymentować według własnych upodobań. Traktuj ten przepis jako inspirację! Użyte tutaj warzywa to akurat właśnie te, które znalazłam w lodówce, o czym świadczy chociażby użycie zaledwie 1/2 sztuki batata. A jeżeli szukasz innych wegetariańskich przepis zapraszam Cię po przepis na kaszotto idealne czy instagramową tortillę śniadaniową.

Daj znać czy też lubisz curry, a jak tak to w jakiej wersji!

przepis na curry z krewetkami

Warzywne curry z krewetkami

Porcje 3 porcje

Składniki
  

  • 250 g krewetek
  • 3 szt marchwi
  • 1/2 szt dużego batata
  • 1 szt zielonej papryki
  • 2 szt czerwonej papryki
  • 1 szt cebuli
  • 2 cm imbiru
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 300 gr ryżu białego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pasty curry może być zamieniona na dużą ilość aromatycznej mieszanki przypraw

Instrukcje
 

  • Warzywa pokrój w dowolnej wielkości kawałki
  • Podsmaż na odrobinie oliwy cebulę z marchwią
  • Gdy kuchnię zacznie wypełniać słodki zapach marchewki, która wraz z cebulą powinna być lekko podsmażona, dodaj do garnka resztę warzyw i duś wszystko pod przykryciem przez kilka minut
  • Po kilku minutach dodaj rozmrożone/świeże krewetki i całość duś dalej pod przykryciem
  • Dodaj gotową pastę curry lub mieszankę przypraw i wymieszaj wszystko
  • Następnie dodaj mleczko kokosowe i połącz wszystkie smaki razem, mieszając przez dłuższą chwilę i podduś razem do zagotowania się mleczka kokosowego
  • W między czasie ugotuj ryż
  • Podawaj wraz z dużą ilością posiekanej natki pietruszki lub kolendry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating