Szybkie przepisy to najlepsze przepisy. Tortillowy trik opanował ostatnio całego instagrama. Jako, że jestem fanem wszystkich nowości kulinarnych i lubię prostotę w kuchni – nie mogłam się powstrzymać przed zrobieniem swojej wersji tego przepisu.
U mnie propozycja na śniadanie lub brunch. Sycąca tortilla z jajecznicą, guacamole i pieczarkami. Smak podkreśla świeża rukola. Oczywiście to jest tylko porozycja i w środek można wkomponować praktycznie wszystko. Nie ukrywam, że dodatek pieczarek był po prostu wynikiem tego, że zostało mi kilka sztuk w lodówce. A że jestem za tym, by nie marnować żadnych resztek jedzenia – kilkudniowe pieczarki trafiły na patelnię a potem do tortilli.
Nagrałam też szybki tutorial z tym jak zawijać tortillę. Jeżeli chcesz być na bieżąco ze zdrowymi inspiracjami kulinarnymi – śledź mnie na instagramie 🙂
Po szybkim tutorialu zapraszam Cię na pełen przepis, który możesz zapisać na swoim pintereście albo wydrukować
Instagramowa tortilla śniadaniowa
Składniki
- 0.5 sztuki dojrzałego awokado
- 2 sztuki jajek
- 4 sztuki pieczarek portobello
- 1 garść rukoli
- 2 łyżki soku z cytryny
- przyprawy
Instrukcje
- Ugnieć widelcem awokado z sokiem z cytryny i przyprawami, tworząc guacamole
- Na rozgrzanej patelnii z odrobiną oliwy z oliwek podsmaż pokrojone pieczarki
- Z jajek usmaż jajecznicę na małym ogniu
- Tortillę przekrój, składniki ułóż po kolej w czterech strefach, zwiń i podpiecz w opiekaczu lub na suchej patelnii