Dzisiejsza sałatka to przełamanie słodkiego smaku soczystej gruszki z wyrazistą fetą i nasionami granatu. To nie tylko proste i szybkie rozwiązanie ożywiające trochę monotonię Twojej diety ale dodatek porcji owocu oraz garści orzechów włoskich.
Dlaczego warto włączyć orzechy do diety?
Orzechy włoskie znane są z wysokiej zawartości kwasów omega-3. Jako źródło roślinne zawierają one kwas ALA, czyli prekursor EPA i DHA (tych docelowych kwasów omega-3, których człowiek nie jest w stanie zsyntetyzować samodzielnie w swoim organizmie). Należy pamiętać, że ich podaż wraz z dietą jest niezbędna i przynosi wiele pozytywnych efektów zdrowotnych. Warto dodać jednak, że niestety ALA nie jest wydajnie konwertowana do EPA i DHA. Dlatego roślinne źródła kwasów omega-3 są gorszym wyborem niż te zwierzęce. Nie zmienia to jednak faktu, że nadal warto o nie dbać.
Czy wiesz, że wystarczy spożywać jedynie garść orzechów dziennie, by wzbogacić swoją dietę w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3? Nalepszym ich źródłem będą orzechy włoskie.
Garść orzechów to 120-200kcal. Tym samym, możesz obawiać się o ich kaloryczność i rzeczywiście, są one dość kalorycznym składnikiem diety. Ale czy patrząc na ich gęstąć odżywczą, nie są tego warte? Moim zdaniem zdecydowanie tak! Oprócz tłuszczu dostarczają nam również wielu składników mineralnych i białka. Co więcej, są uznawane za prebiotyk, czyli pokarm dla naszego mikrobioty jelitowego. Wpływają tym samym na funkcjonowanie jelit, a przecież jelita to nasz „drugi mózg”. Najlepszym wyborem tutaj będą migdały, pistacje i orzechy włoskie!
Krótka przypominajka o tym jakie pozytywne właściwości dla zdrowią mają kwasy omega-3?
- Po pierwsze, mają silny potencjał przeciwzapalny. W praktyce oznacza to, że pomagają łagodzić stan zapalny w naszym organizmie wywołany stresem oksydacyjny. Ważne przede wszystkim dla osób bardzo zestresowanych, niewyspanych oraz z przewlekłymi chorobami;
- Po drugie, mają korzystny wpływ na układ nerwowy. Zaczynając od neuroprotekcyjności, poprzez wływ na tworzenie nowych połączeń nerwowych kończąc na koncentracji i pamięci! Również warto podkreślić ich rolę w prewencji chorób neurodegeneracyjnych.
- Po trzecie, wspierają układ odpornościowy. Jest to niezwykle ważne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, nie mówiąc już o panującej obecnie pandemii
- Po czwarte, wchodzą w skład wszystkich błon komórkowych naszego ciała, nadając im plastyczności. Tym samym wpływają na funkcjonowanie wszystkich komórek. W tym również skóry, włosów i paznokci. W trakcie dbania o zdrową, młodą skórę warto zadbać nie tylko o dobry krem, ale i codzienną podaż omega-3!
Więcej opowiem Ci w innym wpisie a teraz łap przepis i daj mi koniecznie znać jak Ci smakuję takie połączenie!
Sałatka z gruszką, fetą i orzechami włoskimi
Składniki
Baza sałatki
- 1 sztuka gruszka
- 50 gr feta z gruszką wspaniale komponuje się też ser kozi i gorgonzola
- 3 garście sałata świetnie nada się też rukola
- 2 garści orzechy włoskie
- 2-3 łyżki nasiona granatu
Dressing
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 0.5 łyżeczki miód dla osób ograniczających spożycie cukru, miód można zamienić na erytrytol lub stewię rozpuszczone w odrobinie wody
- 1 łyżka octu ja użyłam octu z granata, ale nada się równie dobrze ocet jabłkowy
- 1 łyżka sok z cytryny
- chilli, sól, pieprz
Instrukcje
- Przygotuj dressing łącząc wszystkie składniki
- Sałatę i gruszkę dobrze umyj
- Gruszkę pokrój w kostkę lub w paski
- Orzechy pokrusz na mniejsze kawałki
- Wszystkie składniki połącz z pokruszoną fetą i nasionami granatu
- Całość serowuj z dressingiem