Cofnij
zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Czas przygotowania 1 godzina
Rodzaj Main Course
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 1 szklanka suchej soczewicy
  • 3 sztuki ziemniaków
  • 4 sztuki marchewki
  • 1 sztuka cebuli
  • 1 puszka pomidorów
  • zioła i przyprawy koniecznie do gotowania dodaj liść laurowy i ziele angielskie
  • jogurt, śmietana lub feta opcjonalnie do podania

Instrukcje
 

  • Warzywa obierz i pokrój w kostkę
  • Podduś delikatnie cebulę z marchewką, po chwili dodaj też ziemniaki
  • Gdy warzywa się zarumienią, zalej wszystko wrzątkiem i gotuj pod przykryciem (w tym momencie dodaj tez liść laurowy czy ziele angielskie)
  • Gdy warzywa zmiękną dodaj soczewicę i dalej gotuj na małym ogniu
  • Po około 20min soczewica powinna być miękka, to czas na dodanie pomidorów i doprowadzenie wszystkiego do wrzenia. To też świetny moment, by doprawić całą zupę - tu możesz poszaleć według własnych upodobań. U mnie króluje papryka cayenne
  • Po około 10min gotowania zupa jest gotowa do zblendowania, gdy będzie za gęsta zawsze możesz dodać więcej wody