Uwielbiam to, że coraz głośniej mówi się o tym jak duży wpływ ma nasza dieta nie tylko na nasze zdrowie, ale i naszą planetę. Nie trzeba odrazu przechodzić na dietę wegańską, ale każdy z nas może małymi zmianami ograniczyć spożycie produktów odzwierzęcych w diecie. Ale jak ograniczyć produkty odzwierzęce, to czymś trzeba je zastąpić. Tutaj świetnie sprawdzą się rośliny strączkowe. Dla wielu osób strączki kojarzą się z moczeniem, długim gotowaniem lub z grochówką. Stąd dzisiejszy ekspresowy przepis na zupę z soczewicy, która ratowała mnie w tym tygodniu – przygotowanie jej to naprawdę szybka i pyszna sprawa.
Ograniczenie produktów odzwierzęcych sieje często wiele obaw – spożycie białka, racjonalność diety czy niedobry? Ale też co i jak gotować?
Mamy naprawdę dużo produktów, które są źródłami białka w diecie. Zdecydowanie nie ogranicza się to jedynie do mięsa czy jego przetworów. Źródła białka dzielimy na roślinne i zwierzęce. Wśród źródeł zwierzęcych wymienić możemy wspomniane wcześniej mięso, drób, ryby oraz produkty mleczne. Roślinnymi źródłami są natomiast rośliny strączkowe i produkty na ich bazie (tofu, tempeh, napój sojowy czy inne bardziej przetworzone produkty), kasze, orzechy, produkty zbożowe. Źródła roślinne swoją przewagę mają w tym, że wraz z ich spożyciem dostarczamy błonnika, którego produkty odzwierzęce nie mają w swoim składzie.
Czy białko roślinne jest mniej wartościowe?
Nie! Ale należy łączyć poszczególne produkty roślinne komponując posiłek lub dietę (bo liczy się to w przedziale całego dnia), tak by dostarczać wszystkich aminokwasów egzogennych.
Dlatego dzisiaj wrzucam Ci ekspresową, sycąca zupę-krem na bazie soczewicy. Użycie soczewicy ucieszy wszystkich zabieganych, ponieważ nie trzeba jej moczyć w odróżnieniu do ciecierzycy czy fasoli 😉 Jest ona źródłem białka ale i błonnika. Znajdziesz w niej również sporo witamin z grupy B, żelazo, potas i wiele innych mikroelementów.
Nie przedłużając bardziej, zapraszam Cię po przepis. Daj mi znać w komentarzu czy spróbowałaś przepisu.
Zupa z soczewicy
Składniki
- 1 szklanka suchej soczewicy
- 3 sztuki ziemniaków
- 4 sztuki marchewki
- 1 sztuka cebuli
- 1 puszka pomidorów
- zioła i przyprawy koniecznie do gotowania dodaj liść laurowy i ziele angielskie
- jogurt, śmietana lub feta opcjonalnie do podania
Instrukcje
- Warzywa obierz i pokrój w kostkę
- Podduś delikatnie cebulę z marchewką, po chwili dodaj też ziemniaki
- Gdy warzywa się zarumienią, zalej wszystko wrzątkiem i gotuj pod przykryciem (w tym momencie dodaj tez liść laurowy czy ziele angielskie)
- Gdy warzywa zmiękną dodaj soczewicę i dalej gotuj na małym ogniu
- Po około 20min soczewica powinna być miękka, to czas na dodanie pomidorów i doprowadzenie wszystkiego do wrzenia. To też świetny moment, by doprawić całą zupę – tu możesz poszaleć według własnych upodobań. U mnie króluje papryka cayenne
- Po około 10min gotowania zupa jest gotowa do zblendowania, gdy będzie za gęsta zawsze możesz dodać więcej wody