Cofnij
Drukuj
Mniejszy
Normalny
Większy
Sałatka z gruszką, fetą i orzechami włoskimi
Marta Kirejszys
Wydrukuj przepis
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Rodzaj
Appetizer, Salad, Side Dish
Porcje
2
porcje
Składniki
Baza sałatki
1
sztuka
gruszka
50
gr
feta
z gruszką wspaniale komponuje się też ser kozi i gorgonzola
3
garście
sałata
świetnie nada się też rukola
2
garści
orzechy włoskie
2-3
łyżki
nasiona granatu
Dressing
1
łyżka
oliwa z oliwek
0.5
łyżeczki
miód
dla osób ograniczających spożycie cukru, miód można zamienić na erytrytol lub stewię rozpuszczone w odrobinie wody
1
łyżka
octu
ja użyłam octu z granata, ale nada się równie dobrze ocet jabłkowy
1
łyżka
sok z cytryny
chilli, sól, pieprz
Instrukcje
Przygotuj dressing łącząc wszystkie składniki
Sałatę i gruszkę dobrze umyj
Gruszkę pokrój w kostkę lub w paski
Orzechy pokrusz na mniejsze kawałki
Wszystkie składniki połącz z pokruszoną fetą i nasionami granatu
Całość serowuj z dressingiem