Cofnij

Sałatka z gruszką, fetą i orzechami włoskimi

Marta Kirejszys
Czas przygotowania 10 minuty
Rodzaj Appetizer, Salad, Side Dish
Porcje 2 porcje

Składniki
  

Baza sałatki

  • 1 sztuka gruszka
  • 50 gr feta z gruszką wspaniale komponuje się też ser kozi i gorgonzola
  • 3 garście sałata świetnie nada się też rukola
  • 2 garści orzechy włoskie
  • 2-3 łyżki nasiona granatu

Dressing

  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • 0.5 łyżeczki miód dla osób ograniczających spożycie cukru, miód można zamienić na erytrytol lub stewię rozpuszczone w odrobinie wody
  • 1 łyżka octu ja użyłam octu z granata, ale nada się równie dobrze ocet jabłkowy
  • 1 łyżka sok z cytryny
  • chilli, sól, pieprz

Instrukcje
 

  • Przygotuj dressing łącząc wszystkie składniki
  • Sałatę i gruszkę dobrze umyj
  • Gruszkę pokrój w kostkę lub w paski
  • Orzechy pokrusz na mniejsze kawałki
  • Wszystkie składniki połącz z pokruszoną fetą i nasionami granatu
  • Całość serowuj z dressingiem