Cofnij
przepis na bataty balansujemy marta kirejszys

Tost z batatów z buraczanym hummusem

Składniki
  

  • 1 średni batat
  • 200 gr ugotowanej ciecierzycy może być ze słoika lub z puszki, pamiętaj jednak by taką dokładnie wypłukać
  • 3 szt ugotowanych buraków
  • 1 łyżeczka tahini
  • 30 gr fety
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szt cytryny

Instrukcje
 

  • Do misy blendera wrzuć ciecierzycę, tahini, oliwę z oliwek, sok z cytryny, buraki i ulubione przyprawy. Porządnie zblenduj na gładką masę. Gdy będzie za gęsta możesz dodać wodę, która została z gotowania ciecierzycy lub zwykłą wodę.
  • Bataty porządnie umyj i pokrój na około 2 cm grubości plastry
  • Rozgrzej patelnię grillową (lub jakąkolwiek patelnię teflonową, którą posiadasz)
  • Na rozgrzaną patelnię wyłóż plastry batata i grilluj przez kilka minut z obu stron, aż zmiekną i się zarumienią. Niemusisz dodawać żadnego tłuszczu, ale możesz pokropić odrobiną wodą
  • Na ugrillowane plastry batata wyłóż gotowy hummus. Następnie dodaj pokruszoną fetę i natkę pietruszki. Serwuj z sałatką,