Cofnij
przepis na kaszotto z jarmuzem i cieciorką

Kaszotto z jarmużem i cieciorką

Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 200 g jarmużu
  • 100 g cieciorki
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 250 g pieczarek
  • 1 sztuka cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka olwiy z oliwek

Instrukcje
 

  • Cieciorkę zamocz w zimnej wodzie przez 12 godzin lub wrzątkiem na 2-3 godziny. Następnie ugotuj cieciorkę. Możesz pominać ten krok, wykorzystując kupną cieciorkę ze słoika lub puszki ale koniecznie pamiętaj o tym, by ją porządnie wypłukać pod bieżącą wodą.
  • Kaszę zalej wrzątkiem i gotuj (nie gotuj w plastikowych woreczkach, zawsze wysypuj kaszę do garnka).
  • Cebulę, czosnek i pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy.
  • Oddziel liście jarmużu od zgrubiałych jego części i dodaj na patelnię wraz z cieciorką. Całość podduś małym ogniu.
  • Gdy kasza będzie gotowa dodaj ją na patelnię. Dodaj również przekrojone na pół pomidorki, wszystko porządnie wymieszaj i dopraw.