Cofnij
przepis na curry z krewetkami

Warzywne curry z krewetkami

Porcje 3 porcje

Składniki
  

  • 250 g krewetek
  • 3 szt marchwi
  • 1/2 szt dużego batata
  • 1 szt zielonej papryki
  • 2 szt czerwonej papryki
  • 1 szt cebuli
  • 2 cm imbiru
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 300 gr ryżu białego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pasty curry może być zamieniona na dużą ilość aromatycznej mieszanki przypraw

Instrukcje
 

  • Warzywa pokrój w dowolnej wielkości kawałki
  • Podsmaż na odrobinie oliwy cebulę z marchwią
  • Gdy kuchnię zacznie wypełniać słodki zapach marchewki, która wraz z cebulą powinna być lekko podsmażona, dodaj do garnka resztę warzyw i duś wszystko pod przykryciem przez kilka minut
  • Po kilku minutach dodaj rozmrożone/świeże krewetki i całość duś dalej pod przykryciem
  • Dodaj gotową pastę curry lub mieszankę przypraw i wymieszaj wszystko
  • Następnie dodaj mleczko kokosowe i połącz wszystkie smaki razem, mieszając przez dłuższą chwilę i podduś razem do zagotowania się mleczka kokosowego
  • W między czasie ugotuj ryż
  • Podawaj wraz z dużą ilością posiekanej natki pietruszki lub kolendry