Tosty z batatów z hummusem z buraków

Bardzo cieszy mnie fakt, że coraz więcej osób interesuje się zdrowym odżywianiem. A co za tym idzie, rośnie zainteresowanie ograniczeniem spożywania produktów odzwierzęcych. Nie dziwi mnie ten fakt. Od dawna wiemy, że oceniane jako najzdrowsze style odżywiania charakteryzowały się ograniczeniem spożycia takich produktów. Nie mówię tu jedynie o diecie wegetariańskiej czy nawet jej rygorystyczniejszej odmianie jaką jest weganizm. Odnoszę się do diety śródziemnomorskiej.

To ona od dekad jest promowana jako jedna z najzdrowszych. Zapoczątkowana na terenach otaczających morze środziemnomorskie, bazuje na produktach roślinnych. W tym górują wszelkiego rodzaju warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych oraz oleje roślinne, w tym głównie oliwa z oliwek. Jestem ogromną fanką tego sposobu odżywiania. Nie jest to bowiem dieta, która w kategorystyczny sposób ogranicza jakąkolwiek grupę produktów. Nie, nie…Tutaj mamy do czynienia z bogatym, urozmaiconym sposobem odżywiania, który bez problemów można wdrożyć w swoje codzienne życie.

przepis na bataty balansujemy marta kirejszys

Dlaczego o tym wszystkim mówię? Poniekąd dlatego, że jestem gadułą, ale też dlatego, że dzisiejszy przepis to wspaniały przykład na to, jak w łatwy sposób wdrożyć dietę śródziemnomorską. Podstawę stanowi batat, czyli słodki ziemniak bogaty w witaminy i składniki odżywcze. Jednak sam w sobie dostarcza głównie węglowodanów. Dlatego należałoby dodać składnik białkowy. Za taki służyć będzie hummus z ciecierzycy. Ale nie byle jaki hummus, bowiem smaku i koloru dodaje mu burak. Całość podana wraz z fetą i dużą ilością świeżej natki pietruszki. Nie mogłoby zabraknąć do tego oczywiście sałatki. Całość stanowi wspaniałe połączenie smaków, kolorów i aromatów. A do tego, świetnie zbilansowane i bogate w żelazo danie. Ostatnio pisałam o tym dlaczego każda kobieta powinna dbać o podaż żelaza w diecie oraz w jaki sposób można dostarczać go z produktów niemięsnych.

Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem! Daj mi znać co uważasz na temat tego połączenia oraz samej diety śródziemnomorskiej.

przepis na bataty balansujemy marta kirejszys

Tost z batatów z buraczanym hummusem

Ingredients
  

  • 1 średni batat
  • 200 gr ugotowanej ciecierzycy może być ze słoika lub z puszki, pamiętaj jednak by taką dokładnie wypłukać
  • 3 szt ugotowanych buraków
  • 1 łyżeczka tahini
  • 30 gr fety
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szt cytryny

Instructions
 

  • Do misy blendera wrzuć ciecierzycę, tahini, oliwę z oliwek, sok z cytryny, buraki i ulubione przyprawy. Porządnie zblenduj na gładką masę. Gdy będzie za gęsta możesz dodać wodę, która została z gotowania ciecierzycy lub zwykłą wodę.
  • Bataty porządnie umyj i pokrój na około 2 cm grubości plastry
  • Rozgrzej patelnię grillową (lub jakąkolwiek patelnię teflonową, którą posiadasz)
  • Na rozgrzaną patelnię wyłóż plastry batata i grilluj przez kilka minut z obu stron, aż zmiekną i się zarumienią. Niemusisz dodawać żadnego tłuszczu, ale możesz pokropić odrobiną wodą
  • Na ugrillowane plastry batata wyłóż gotowy hummus. Następnie dodaj pokruszoną fetę i natkę pietruszki. Serwuj z sałatką,

Dodaj komentarz

Recipe Rating