Przejdź do treści

Flatbread, podpłomyk czy może pita?

przepis na lunch balansujemy marta kirejszys

Flatbread, podpłomyk czy może pita, czyli szybki przepis, gdy brakuje Ci chleba

Wszyscy, którzy mnie znają więdzą, że kocham gotować. Co więcej, kocham gotować nowe potrawy i eskperymentować w kuchni, zwłaszcza, gdy mam ze sobą kompana/ów. Ale nie oszukuję się, na co dzień jest to po prostu niemożliwe, żebym stała w kuchni po 3-4 godziny. Niewątpliwie wynika to z trybu mojego życia i pracy jaką wykonuję. Dlatego też, na co dzień stawiam na proste, szybkie i sprawdzone potrawy. Nie mówię, że jest miejsce dla nudy ale zdecydowanie jest mniej eksperymentów niż w ciągu weekendu czy wakacji.

Z myślą o tym, że wiele moich podopiecznych zmaga się z podobnymi wyzwaniami na co dzień. Czyli mała ilość czasu, zabieganie, czasami brak jakiś produktów w kuchni, chciałam Wam przedstawić ten przepis. Bez wątpienia idealnie sprawdzi się dla tych, którzy chcą w kuchni szybkich i smacznych rozwiązań.

W oryginalnym przepisie, który kiedyś podejrzałam od Jamiego Olivera, użyta była mąka pszenna. Ja u siebie przetestowałam wiele wariacji i połączeń, ale najbardziej przepadam za miksem mąki pszennej 500 i pełnoziarnistej w stosunku 50:50. Bez dalszego obwijania w bawełnę, zapraszam Was do przetestowania tego przepisu!

przepis na lunch balansujemy marta kirejszys

Z czym podawać?

Flatbread idealnie nada się jako zamiennik pieczywa, gdy akurat takiego nie mamy „na stanie”. W taki sposób może być serwowany tak naprawdę ze wszystkim. Dokładnie tak, jakbyś miała komponować pełnowartościową kanapkę. Ja swój dzisiaj podaję z awokado, papryką i jajkiem a do tego dojdzie jeszcze sałatka z dużą ilością zieleniny.

To nie jedyny sposób na podanie podpłomyka. Możesz z powodzeniem przygotować go jako dodatek do dań głównych z sosem. Jak wszelkiego rodzaju dania indyjskie, tajskie czy chociażby gulasz. Dla mnie najlepiej łączy się podpłomyk z daniami indyjskimi. Uwielbiam zanurzać go w esencjonalnym sosie pomidorowym z cieciorką i warzywami.

Jak widzisz, przepis jest naprawdę prosty i szybki a kompozycji nie ma końca. Daj mi znać czy udało Ci się przygotować taki podpłomyk! Jeżeli tak, to jakie jest Twoje ulubione połączenie smaków? I zapraszam Cię też po więcej inspiracji kulinarnych!

przepis na lunch balansujemy marta kirejszys

Flatbread

Składniki
  

  • 3 łyżki mąki u mnie 50:50 pszenna z pełnoziarnistą
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki sody (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli

Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki łączymy w misce i wyrabiamy na ciasto
  • Dzielimy na 2-3 małe kulki, w zależności od tego jak duży podpłomyk chcemy uzyskać i jak dużą patelnię użyjemy
  • Rozwałkować każdą kulkę na 1-2 cm placek
  • Na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej przypiec każdy placek z obu stron aż do się zarumieni (około 2 minuty na stronę)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating