Flatbread, podpłomyk czy może pita, czyli szybki przepis, gdy brakuje Ci chleba

Wszyscy, którzy mnie znają więdzą, że kocham gotować. Co więcej, kocham gotować nowe potrawy i eskperymentować w kuchni, zwłaszcza, gdy mam ze sobą kompana/ów. Ale nie oszukuję się, na co dzień jest to po prostu niemożliwe, żebym stała w kuchni po 3-4 godziny. Niewątpliwie wynika to z trybu mojego życia i pracy jaką wykonuję. Dlatego też, na co dzień stawiam na proste, szybkie i sprawdzone potrawy. Nie mówię, że jest miejsce dla nudy ale zdecydowanie jest mniej eksperymentów niż w ciągu weekendu czy wakacji.

Z myślą o tym, że wiele moich podopiecznych zmaga się z podobnymi wyzwaniami na co dzień. Czyli mała ilość czasu, zabieganie, czasami brak jakiś produktów w kuchni, chciałam Wam przedstawić ten przepis. Bez wątpienia idealnie sprawdzi się dla tych, którzy chcą w kuchni szybkich i smacznych rozwiązań.

W oryginalnym przepisie, który kiedyś podejrzałam od Jamiego Olivera, użyta była mąka pszenna. Ja u siebie przetestowałam wiele wariacji i połączeń, ale najbardziej przepadam za miksem mąki pszennej 500 i pełnoziarnistej w stosunku 50:50. Bez dalszego obwijania w bawełnę, zapraszam Was do przetestowania tego przepisu!

przepis na lunch balansujemy marta kirejszys

Z czym podawać?

Flatbread idealnie nada się jako zamiennik pieczywa, gdy akurat takiego nie mamy „na stanie”. W taki sposób może być serwowany tak naprawdę ze wszystkim. Dokładnie tak, jakbyś miała komponować pełnowartościową kanapkę. Ja swój dzisiaj podaję z awokado, papryką i jajkiem a do tego dojdzie jeszcze sałatka z dużą ilością zieleniny.

To nie jedyny sposób na podanie podpłomyka. Możesz z powodzeniem przygotować go jako dodatek do dań głównych z sosem. Jak wszelkiego rodzaju dania indyjskie, tajskie czy chociażby gulasz. Dla mnie najlepiej łączy się podpłomyk z daniami indyjskimi. Uwielbiam zanurzać go w esencjonalnym sosie pomidorowym z cieciorką i warzywami.

Jak widzisz, przepis jest naprawdę prosty i szybki a kompozycji nie ma końca. Daj mi znać czy udało Ci się przygotować taki podpłomyk! Jeżeli tak, to jakie jest Twoje ulubione połączenie smaków? I zapraszam Cię też po więcej inspiracji kulinarnych!

przepis na lunch balansujemy marta kirejszys

Flatbread

Ingredients
  

  • 3 łyżki mąki u mnie 50:50 pszenna z pełnoziarnistą
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki sody (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli

Instructions
 

  • Wszystkie składniki łączymy w misce i wyrabiamy na ciasto
  • Dzielimy na 2-3 małe kulki, w zależności od tego jak duży podpłomyk chcemy uzyskać i jak dużą patelnię użyjemy
  • Rozwałkować każdą kulkę na 1-2 cm placek
  • Na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej przypiec każdy placek z obu stron aż do się zarumieni (około 2 minuty na stronę)

Dodaj komentarz

Recipe Rating